2008 р. На відкриття музею приїздили ірландці

Зіна Сидоренко

Дата: 29.08.2008

У Будинку культури села Животівка Оратівського району Вінниччини відкрили музей подружжя митців Казімєжа та Констанс Маркевичів.

– Ідею підкинув родич Констанс Маркевич – ірландський драматург Патрік Квіґлі, – розповідає сільський голова Животівки Олена Вербова, 57 років. – Торік він був у селі й подарував нам репродукції картин та копії фотографій Казімєжа Маркевича. Довелося чимало потрудитися, аби відкрити музей.

Казімєж Дунін-Маркевич – художник, сценограф, драматург, театральний режисер. У Животівці він провів дитинство. 1878 року частина села належала його матері. З аристократкою Констанс Гор-Бут Казімєж одружився в Парижі. Обоє вивчали там образотворче мистецтво. Пізніше Констанс стала державним та політичним діячем періоду боротьби за незалежність Ірландії першої половини ХХ ст.

З 1902-го по 1903 рік подружжя жило в Животівці. У родинному маєтку Казімєж створив художню майстерню. Малював українські пейзажі.

Картини Маркевича зберігаються в Міській галереї сучасного мистецтва в Дубліні, Національному музеї у Кракові та приватних колекціях Ірландії й Великої Британії. Експонував свої твори в Парижі, Дубліні, Корку, Києві, Варшаві та Кракові.

На відкриття музею Казімєжа та Констанс Маркевичів до Животівки приїхали гості з Ірландії – керівник благодійної організації допомоги Чорнобилю Фійона Коркоран із помічницею та перекладачем.

Гості доповнили експозицію музею статуеткою національної героїні, світлинами та фотокартинами. На знак дружби між країнами Фійона Коркоран подарувала музею державний прапор Ірландії. У відповідь сільський голова Животівки Олена Вербова презентувала гості власноруч вишиту картину. Вразили ірландців і мережані рушники від голови Оратівської райдержадміністрації Петра Покорнюка та коровай.

– Я в Україні вперше, – сказала Фійона Коркоран. – Вражена гостинністю.

Джерело: “Газета по-українськи”