2011 р. У Житомирі релігійній громаді передано Хрестовоздвиженську церкву

8 вересня 2011року під головуванням Йосипа Запаловського відбулась шоста сесія Житомирської обласної ради VI скликання, в якій взяв участь голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук. Серед питань, винесених на порядок денний сесії, найбільший резонанс у суспільстві викликало питання про передачу Хрестовоздвиженської церкви (обласний краєзнавчий музей, відділ природи) Житомирській єпархії Української православної церкви.

Це болюче для суспільства питання не розв’язувалось впродовж всієї історії незалежної України, породжуючи у православному середовищі Житомирщини зневіру і розбрат. Тому ініціатива керівництва області, депутатів нинішнього скликання взяти на себе відповідальність за його вирішення була позитивно сприйнята громадою.

В результаті роботи спеціально створеної для вивчення питання авторитетної комісії було підтверджено правомірність передачі культової споруди Житомирській єпархії УПЦ. Більшістю голосів депутати прийняли історичне не лише для релігійної громади рішення, адже йдеться про збереження цінної архітектурної споруди.

Сергій Рижук подякував депутатам за те, що це питання було винесено на розгляд сесії. Він зазначив, що з державного бюджету на соціальну сферу виділено 82 млн. грн. З них 7 млн. грн. – на реконструкцію кінотеатру „Космос”, стільки ж – на облаштування кінотеатру „Жовтень”. Одним з приміщень, куди переїде відділ природи, може бути відновлений кінотеатр „Космос”. Але найкращий вихід Сергій Рижук бачить у будівництві нового приміщення для експозиції, наприклад, на пустирі навпроти краєзнавчого музею. Працівники установи зазначають, що з 7 тис. експонатів нині представлено лише тисячу, решті немає місця.

Щодо того, до якої конфесії потрапить приміщення храму, він зауважив: „Віра не має національності, не має кордону. Ми відновимо історичну справедливість – передамо храм церкві – а священики нехай домовляються”.