2009 р. Музейники не можуть передати житомирський Хресто-Воздвиженський храм Церкві через…

2009 р. Музейники не можуть передати житомирський Хресто-Воздвиженський храм Церкві через відсутність альтернативного приміщення

Дата: 30.03.2009

Приміщення Хресто-Воздвиженської церкви м. Житомира, в якому діє музей, є об’єктом багаторічних претензій УПЦ (МП) і УПЦ КП. Донедавна такі ж претензії висувала й УАПЦ. „Вивчення архівних матеріалів підтверджує обґрунтованість прохання віруючих, його відповідність до Указу Президента України від 21 березня 2002 № 279 «Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій»”, – повідомляє для РІСУ Олександр Пивоварський, завідуючий сектором у справах релігій та національностей Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Житомирської ОДА.

На сьогодні у культовій будівлі розташований Житомирський обласний краєзнавчий музей (відділ природи). Відділ має репутацію одного з провідних закладів цього профілю в Україні. На базі відділу проходять практику спеціалісти – природознавці з інших музеїв України, не мають собі рівних геологічні та палеонтологічні колекції відомих вітчизняних вчених Тутковського П. А. та Бельського С. В. Усе це настійно вимагає необхідності забезпечення належних умов для функціонування музею у випадку його переміщення з культової споруди в інше приміщення.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про музеї і музейну справу» приміщення музею може бути вилучено та передано віруючим лише за умов надання музею іншого рівноцінного приміщення, де були б забезпечені всі умови для зберігання експонатів.

Варіант передачі церковній громаді приміщення музею на правах оренди також не вирішує проблему, оскільки ст. 11 вище згаданого закону роз’яснює, що на території, відведеній для музею, забороняється діяльність, яка суперечить його функціональному призначенню або може негативно впливати на стан зберігання музейного зібрання, а також інша діяльність, яка є несумісною з діяльністю музею як закладу культури.

Органи виконавчої влади впродовж тривалого часу розглядали декілька варіантів вирішення цієї проблеми – завершення ремонту в колишньому приміщенні міського магістрату з подальшим переміщенням до нього відділу природи обласного краєзнавчого музею, перебудова колишнього гастрольного театру, створення історико-архітектурного комплексу «Старий Житомир» на території колишнього архиєрейського подвір’я. Однак ці проекти не були реалізовані через відсутність коштів.

За словами О. Пивоварського, така ситуація з передачею культової споруди провокує численні звернення керівництва єпархій УПЦ і УПЦ КП до органів виконавчої влади з вимогою передати храм віруючим аж до організації хресного ходу УПЦ до приміщення облдержадміністрації з вимогою повернути храм віруючим.

Обласна рада, у компетенції якої знаходиться це питання (приміщення Хресто-Воздвиженської церкви знаходиться у спільній власності територіальних громад Житомирської області), відреагувала на пікетування приміщення облдержадміністрації і обласної ради утворенням комісії з історії будівництва і використання будівлі музею природи – колишньої Хресто-Воздвиженської церкви в м. Житомирі (додаток до рішення обласної ради від 14.11.08. № 714).

До складу комісії увійшли заступники голови обласної ради та обласної адміністрації, науковці, директор Державного архіву Житомирської області, директор обласного краєзнавчого музею, депутати обласної ради, фахівці облдержадміністрації.

Неодноразові засідання комісії засвідчили про непрості завдання, які необхідно вирішити, – в яке приміщення переселити музей, де знайти кошти на переселення. „Але якій православній церкві – УПЦ чи УПЦ КП – передати храм – ось надскладне питання для влади”, – зауважує держслужбовець.

Чинне законодавство однозначно визначає передачу культових споруд Церкві. Однак, крім юридичної сторони питання, є ще й моральний його аспект. У центрі Житомира, неподалік від Хресто-Воздвиженської церкви, діють три православних храми, один з яких належить УПЦ КП, всіх храмів в обласному центрі – 8, це не враховуючи численних парафій у лікарнях і місцях позбавлення волі, недобудованих церков і капличок. То ж на сьогодні для віруючих не є проблемою задовольнити релігійні потреби, зауважує О. Пивоварський.

Православні архиєреї звинувачують органи виконавчої влади у небажанні вирішувати питання передачі культової будівлі. „Але, – як зауважує держслужбовець, – чомусь ними не згадуються факти безкоштовної передачі Українській православній церкві приміщення і споруди колишнього протитуберкульозного санаторію для розміщення свято-Анастасіївського монастиря (вартість переданого майна складає 331,9 тис. грн., площа приміщень – 2161,15 кв.м).

У 2002 році рішенням обласної ради від 26.03.2002 р. «Про повернення у власність Житомирській єпархії Української православної церкви приміщення по вул. Перемоги, 17 в м. Житомирі» здійснили передачу двоповерхової будівлі за адресою м. Житомир, вул. Перемоги, 17 (колишня консисторія).

Невдоволені також музейники, які апелюють, що безцінні колекції музею є надбанням всього українського народу і православних віруючих також. А виставити колекції музею на вулицю буде не по-християнськи. Тому вони закликають шукати якогось компромісу, або чесно визнати неможливість передачі культової споруди віруючим сьогодні і не порушувати цього питання до кращих часів.

Джерело: РІСУ