Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:521 піксел

Церква Успіння на житомирському Подолі (вул.Подільська, 19). Відома як місце хрещення Олега Ольжича, на честь якого встановлено меморіальну дошку.

Дерев’яна церква Успіння на Подолі освячена 3 квітня 1700 р. Житомирський староста Корчевський 11 квітня 1725 р. дав церкві презенту на 21 десятину землі. В 1861 р. до церкви добудували муровані дзвіницю й трапезну (між дзвіницею і старою церквою). В 1874 р. дерев’яну церкву розібрали і розпочали будівництво мурованої. Освячена 10 серпня 1882 р. У трапезній влаштовано окремий престіл св. Миколая. Метричні книги – від 1766 р., сповідні списки – від 1800 р. [Теодорович Н. И. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии. – Почаев: 1888 г., т. 1, с. 62 – 63].

Місце на карті Google: