Звягель м

Звягель м

Перша згадка: 1257 р. Будівництво замку почалось в 1507 р. [Історія міст і сіл УРСР: Житомирська область. – К.: 1973 р.].

Звягель. У 1507 р. локаційний привілей одержав кн. К.І. Острозький. [Заяць А.Є. До історії правової локації волинських міст XVI – першої половини XVIІ ст.: локаційні привілеї у Литовській і Волинській (Руській) метриках. – Архіви України, 2001 р., № 4-5].

Перейменування: до 1796 р. звалось Звягель, в 1796 р. дано нову назву Новоград-Волинський.

Верховна Рада України постановляє (17.06.2014, № 1503-VII): 1. Змінити межі міста Новоград-Волинський і Новоград-Волинського району Житомирської області, збільшивши територію міста на 609,54 гектара земель, у тому числі за рахунок 11,37 гектара земель, що знаходяться у віданні Майстрівської сільської ради, 52,75 гектара земель – Наталівської сільської ради, 201,13 гектара земель – Новороманівської сільської ради, 248,20 гектара земель – Суслівської сільської ради та 96,09 гектара земель – Чижівської сільської ради Новоград-Волинського району, та затвердити територію міста Новоград-Волинський загальною площею 3276,54 гектара і територію Новоград-Волинського району загальною площею 209224,96 гектара. 2. Встановити межі міста Новоград-Волинський та відповідні межі Новоград-Волинського району Житомирської області згідно з додатком.

У Новограді-Волинському демонтували пам’ятник Леніну (27 серпня 2013 р., 07:32)

У місті Новоград-Волинський Житомирської області працівники комунальних служб демонтували пам’ятник Леніну. Про це повідомив керівник Житомирської облорганізації партії «Свобода» Сидір Кізін. Демонтаж виконаний згідно з відповідним рішенням сесії про реконструкцію центральної площі, заявляють у партії.

Свобода відстояла легальність знесення пам’ятника Леніну у Житомирській області (1.08.2013)

Депутати Новоград-Волинського проголосували за перейменування міста на Звягель (17.06.2022 р.)