Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Kościoł filialny: Telatyn

Odpust: niedziela po 14 IX

Liczba mieszkańców: 1810

Historia parafii:

Wieś zakupiona w r. 1796 przez Pawła Makomaskiego od Hadziewiczów. Do kasaty unii była tutaj parafia greckokatolicka, z dwoma filiami: w Kmiczynie i Steniatynie. Później powstała parafia prawosławna, zaś katolicy obrządku łacińskiego należeli do parafii Rzeplin. Po zakończeniu I wojny światowej Żulice stały się filią parafii Rzeplin. Samodzielna parafia w Żulicach została erygowana, 9 września 1972 r., przez bpa lubelskiego Piotra Kałwę. Powstała z podziału parafii Rzeplin i dołączenia Dutrowa z parafii Nabróż. Weszła w skład dekanatu tyszowieckiego, a obecnie należy do dekanatu łaszczowskiego.

Pierwszy kościół w Żulicach był drewniany. Obecnie istniejący, pw. Podwyższenia Krzyża Świętego, wzniesiony w latach: 1827-8 staraniem Wincentego Makomaskiego, jako kaplica grobowa rodziny Makomaskich. Po r. 1870 zamieniony na cerkiew prawosławną. Od r. 1919 kościół filialny rzymskokatolicki. Częściowo zniszczony w r. 1944 przez UPA, Odnowiony w r. 1945.

Klasycystyczny. Orientowany. Murowany z cegły, otynkowany. Nawa prostokątna, prezbiterium węższe, czworoboczne, z dwiema zakrystiami (późniejszymi) po bokach. Pod nawą krypta. Wewnątrz ściany nawy rozczłonkowane pilastrami, pomiędzy którymi we wnękach okna zamknięte łukiem półkolistym. W nawie i prezbiterium sufit na jednym poziomie. Chór muzyczny murowany, o prostym parapecie, wsparty na czterech kolumnach. Fasadę tworzy portyk, którego cztery kolumny toskańskie podtrzymują trójkątny ogzymsowany przyczółek; w głębi ściana zachodnia boniowana, z wejściem zamkniętym półkoliście i ujętym uszatą profilowaną opaską; po bokach wejścia dwie nisze na posągi ujęte, opaskami z kluczami, powyżej trzy kwadratowe otwory okienne w profilowanych obramieniach. Boczne ściany nawy dzielone pilastrami, pomiędzy nimi okna w opaskach i poniżej ramowe płyciny: narożniki nawy i prezbiterium boniowane, wokół kościoła wydatny okap. We wschodniej ścianie prezbiterium okulus. Dachy dwuspadowe, nad prezbiterium niższy, kryte blachą.

W nowszym ołtarzu głównym obraz Ukrzyżowania z Matką Boską Bolesną, św. Janem Ewangelistą i Marią Magdaleną z 1. poł. w. XIX. W ołtarzu bocznym: prawym obraz MB Częstochowskiej, w lewym Pana Jezusa z otwartym Sercem. W nawie i prezbiterium obraz: Zwiastowania NMP, Narodzenie, Wskrzeszenie córki Jaira, Spotkanie z Samarytanką, Spotkanie z jawnogrzesznicą, Wypędzenie przekupniów ze świątyni,Zmartwychwstanie i jeden z niezidentyfikowanym świętym. Krucyfiks z 1. poł, w. XIX, z czasem odnawiany i wówczas częściowo zniszczony. Kielich późnobarokowy z w. XVIII. Pacyfikał z przełomu w. XVIII/XIX, miedziany. Lichtarze: cztery większe i sześć mniejszych o charakterze późnobarokowym z datą 1862 i napisem Iwan. Dwa ornaty z tkanin z przełomu w. XVIII/XIX, z tych jeden ze stułą; jeden ornat z tkaniny z 1. poł. w. XIX i jeden czerwony z tkaniny z w. XIX. Kapa z tkaniny późnobarokowej ofiarowana w r. 1944, z kościoła w Dzierążni. Stuła i dwa manipularze z tkaniny rokokowej.

Obok kościoła dzwonnica, murowana, z r. 2000, w niej trzy dzwony.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. MB Królowej Polski, w Telatynie, murowany z cegły, kryty blachą, z lat: 1990 – 91, poświęcony, 24 listopada 1991 r., przez bpa Piotra Hemperka

2. Figury przydrożne: dwie, z 1. poł. w. XIX, kamienne. Na klasycystycznych postumentach rzeźby NMP Niepokalanie Poczętej (z głową odtrąconą w r. 1944 przez UPA, odtworzoną w r. 1972) i św. Jana Nepomucena.

Na cmentarzu grzebalnym stary krzyż kamienny.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki w Żulicach, dawniej greckokatolicki i prawosławny, czynny, założony prawdopodobnie w II. Poł. w. XIX, w kształcie czworoboku o pow. 0,5 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalowymi przęsłami na podmurowaniu przy słupach z cegły

2. Cmentarz prawosławny, dawniej greckokatolicki w Dutrowie, nieczynny, założony w I. poł. w XIX, czynny do II wojnyświatowej, w kształcie czworoboku o pow. 0,175 ha, bez podziału na kwatery, ogrodzony metalową siatką i bramą przy metalowych słupach

3. Cmentarz prawosławny, dawniej greckokatolicki w Telatynie, nieczynny, założony w XIX w., użytkowany do końca II wojny światowej, zamknięty w r. 1954, w kształcie czworoboku o pow. 0,64 ha, ogrodozny metalową siatką.

Odpust: Podwyższenia Krzyża Świętego (niedziela po 14IX)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.15 (filia), 12.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1964

małżeństw od r. 1967

zmarłych od r. 1967

Kronika parafialna od r. 1976

Lista proboszczów: ks. Wacław Romanek (1972 – 1977), ks. Jan Krupiński (1977 – 1995), ks. Edward Proc (1996 – 1998), ks. Franciszek Anyszkiewicz (1998 – 2000)

Powołania z terenu parafii: ks. Zdzisław Pikuła (SDB), br. Zygmunt Sapiecha (OFM)

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Edward Proc

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, Legion Maryi, KSM, ministranci, schola, chór

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Telatynie, Szkoła Podstawowa w Telatynie, Szkoła Podstawowa w Żulicach