2005 р. Церкви Холмської єпархії

Вперше існування церкви в селі відзначене у 1472 р. 1 Наступна згадка походить щойно з 1749 р. в зв’язку з участю священика у Білопольському соборі духовенства Холмської єпархії. 2 У акті візитації 1775 р. описана дерев’яна будівля з трьома маківками на даху. 3 За легендою4, ця церква була збудована на цвинтарі, розташованому неподалік панської садиби. В роки володіння садибою дідича Вінцента Макомаського (початок XIX ст. ) в нього проживала його племінниця Романовська з недорозвиненою донькою, яка боялася церковних дзвонів. Тому дідич Макомаський збудував на певній віддалі від села під лісом цегельню, в якій випалювали цеглу на нову муровану церкву, розташовану поряд з лісом, будівництво якої завершено у 1828 р. 5 З 1875 р. православна. Після першої світової війни перетворена на костел. В часах німецької окупації знову православна парафіяльна церква. 6 У 1945 р. відремонтована і перетворена на костел. 7

Розташована посеред села при дорозі. Мурована тинькована класицистична споруда. Складається з прямокутної нави, до якої з тильної сторони прилягає вужчий прямокутний вівтар з двома захристіями по боках. На чільному фасаді – чотириколон-ний портик з дорійських колон, які підтримують трикутний фронтон. Вкрита церква двосхилим дахом, над вівтарем – трисхилим. Кути стін нави рустовані дощатим рустом, як і вся західна стіна. Стіни нави і вівтаря членовані пілястрами, завершені профільованим ґзимсом. Вікна в обрамуваннях, у вівтарі – з замковим каменем. Обабіч головного входу в західній стіні нави розташовані дві такі ж за розмірами ніші з півциркульним завершенням.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 238.

2. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.