2000 р. Церкви України: Закарпаття

Затисівка (Чома) Виноградівський район

Церква Успіння пр. богородиці. 1910 (?). (УГКЦ + УПЦ)

В 1775 p. церкви в селі не було. У 1847 р. вже є дерев’яна церква. В 1923 р. згадують дерев’яну церкву, хоч вже було збудовано муровану церкву базилічної форми. Зберігся опис дерев’яної церкви: висота стін – 2 м, довжина нави – 9 м, ширина – 6 м, відкритий ґанок завширшки 2 м. В селі побутує легенда про дзвін, котрий під час навали “песиголовців” зняли з дерев’яної церкви і сховали в криниці, але потім не змогли знайти.

Згідно з написом угорською у вівтарі муровану церкву збудували і прикрасили у 1910 – 1914 роках за славного царювання апостольського царя Франца Йозефа І, високодостойного єпископа Мукачівської єпархії Антона Паппа, декана Василя Кофлановича, священика Августина Шереґія, куратора Івана Сокула. Церкву й іконостас розмалював художник Василь Лісовський (в інших джерелах – Володимир Лісовський). Гарні розписи ще не перемальовані. Фреска на плафоні біля хорів підписана ініціалами WL. Центральна має повний підпис. У 1933 р. церкву ремонтував будівельник І. Тівадар.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 382.