Церква св. Василя Великого

Розмір зображення: 800:628 піксел

Дзвіниця. Фото Богдана Мартинюка, квітень 1999 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 428.

Найдавніші відомості походять з податкових документів 1507 р. 1 Церква, зведена у XVII-XVIII ст. проіснувала до початку XX ст. В акті візитації 1748 р. сказано що “церква св. Василя Великого, великій руїні підпала”. 2 У акті візитації 1790 р. зазначено лише, що будівля дерев’яна. 3 З 1875 р. – православна. У 1905 р. в єпархіальне управління звернувся священик церкви з просьбою про затвердження проекту нового дерев’яного храму томашівського повітового архітектора Александра Звєржховського, бо стара “зовнішнім виглядом робить гнітюче враження”. 4 У 1906 р. затверджено проект мурованого храму того ж архітектора. У1908 р. стояли вже стіни, а у 1909 р. майже завершено будівництво. 5 Урочисто освятив церкву єпископ Євлогій 21 вересня 1911 р. 6 Стару церкву розібрано і продано в село Гопке. 7 Після першої світової війни церква зачинена. Як повідомляла газета “Наше життя” за 1926 р., в той час церкву переобладнували на костел, скидаючи куполи. 8 Каплиця, в якій відбувались відправи православної громади, опечатана 20 квітня 1938 р. і зруйнована під час акції нищення церков на Холмщині9. Під час другої світової війни в селі діяла відновлена православна парафія в поверненій церкві. 10 Мурована церква пропала по другій світовій війні після виселення українців під час акції “Вісла”. Після війни на місці церкви зведено мурований костел. Збереглася лише аркада брами, двосхилий дах якої увінчаний посередині цибулястою маківкою на ажуровому ліхтарі.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 226.

2. APP, ABGKP, sygn. 15, a. 146.

3. APP, ABGKP, sygnatura 380, a. 5.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1718.

5. Там само.

6. ХЦЖ, 1911. 4. 19. -C. 559.

7. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1718.

8. Винниченко І. Українці Берестейщини, Підляшшя й Холмщини в першій половині XX століття. Хроніка подій. – Київ, 1997. – С. 169.

9. Siwicki М. Dzieje konfliktów Polsko-Ukraińskich. Warszawa, 1992. T. l. – S. 125.

10. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.