Нова Каховка м

Історичні адміністративні поділи

Указ Президії ВР УРСР від 28 лютого 1952 року: віднести населений пункт будівництва Каховської гідроелектростанції до категорії міст районного підпорядкування, присвоївши йому найменування Нова Каховка.

Цифрова карта міста: .

У Новій Каховці відкрили пам’ятник Олександру Довженку (24 Вер 2012)

22 вересня Нова Каховка, що на Херсонщині, святкувала 60-річчя свого заснування. Місто побудували на місці села Ключового при спорудженні Каховської ГЕС.

Видатний український кінорежисер Олександр Довженко перебував тут з перервами у 1950-1956 роках, написав кіносценарій “Поеми про море”, проводив кінопроби акторів. Фільм після його смерті поставила Юлія Солнцева.

Конкурс на кращий ескіз пам’ятника виграв місцевий скульптор Микола Рашевський, співавтором став херсонець Володимир Потребенко. Скульптуру виготовляли у Херсонській художній майстерні. Встановили у міському парку відпочинку біля Дніпра.

У Новій Каховці демонтують пам’ятник Леніну під керівництвом мера (23.02.2014)

Сьогодні вранці у Новій Каховці на Херсонщині розпочався демонтаж пам’ятника Леніну під керівництвом мера. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на керівника обласної організації КВУ Дементія Білого.