[1990 р.] Паспортна інформація

Будинок, у якому працював театр “Березіль” під керівництвом Леся Курбаса

Пам’ятка історії.

Харківська обл., м. Харків, вул. Сумська, 9.

Загальний опис:

Будинок споруджений у 1841 р. за проектом архітектора А. Тона. Будинок цегляний, покрівля залізна та рулонна, стіни оштукатурені декоративною штукатуркою, будинок має декоративне ліплення колон.

Висота будинку 18,6 м, площа основи 2515 кв.м, загальна кубатура 25960 кв.м.

З 1841 р. у цьому будинку працював Харківський міський театр. На його сцені у різні роки виступали видатні російські та українські актори М.С. Щепкін, М.Х. Рибаков, Л.І. Млотковська, М.Л. Кропивницький, М.К. Заньковецька, М.К. Садовський, П.К. Саксаганський та ін.

1846 р. на виставі гоголівського “Ревізора” (що в ній брав участь М.С. Щепкін, виконуючи роль городничого), був присутній великий російський критик В.Г. Бєлінський, який приїхав до Харкова разом з Щепкіним.

В 1860 р. Харківський театр відвідав великий російський драматург О.М. Островський.

Протягом багатьох років у Харківському театрі працював видатний український драматург, актор і режисер М.Л. Кропивницький. В 1863 р. на сцені Харківського театру відбулася перша вистава його п’єси “Дай серцю волю – приведе в неволю”.

В 1922 р. в Києві виник український театр “Березіль”, який в 1926 р. перевели до Харкова. В театрі “Березіль” з 1926 по 1933 р. працював видатний український режисер, актор, народний артист УРСР Лесь Курбас.

В театрі “Березіль” у 1924-1932 р. були вперше поставлені п’єси відомого українського драматурга М.І. Куліша.

У 1934 р. в зв’язку з 120-річчям з дня народження Т.Г. Шевченка театру було присвоєне його ім’я.

В театрі працювали Н.М. Ужвій, А.М. Бучма, М.М. Крушельницький, І.О. Мар’яненко, Д.І. Антонович, В. Чистякова, Л. Криницька, П. Куманченко та інші видатні актори.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих № 61 від 25 січня 1972 р.

Охоронний № : 22

Дяченко М.Т. Улицы и площади Харькова..- Харків, 1966.- С. 169, 173-174.