2008 р. Відкрили меморіальну кімнату українського письменника Бориса Харчука

Дата: 18.09.2008

У селищі Вишнівець Збаразького району (Тернопільська область) у замку князів Вишневецьких відкрили меморіальну кімнату відомого українського письменника Бориса Харчука, який народився неподалік Вишнівця – у селі Лозах. Про це повідомив 18 вересня ЗІК. У меморіальній кімнаті можна ознайомитися з першими творами Бориса Харчука, рідкісними світлинами та листами, рукописами незакінчених творів. Також в експозиції представлені особисті речі письменника тощо.

Варто зазначити, що за повістю Бориса Харчука було знято відому стрічку «Вишневі ночі» (режисер Аркадій Микульський). Також письменник є автором романів «Волинь», «Кревняки», «Хліб насущний», «Довга гора», «Межі і безмежжя», «Місяць над майданом» тощо. Повістей – «Подорож до зубра», «Невловиме літо» та багатьох нарисів й оповідань.

Довідка ЗІКу

Борис Харчук народився у 1931 році у селі Лози Збаразького району на Тернопільщині. Навчався на філологічному факультеті Кременецького педагогічного інституту. Згодом його звідти відчислили за складання пародій на керівництво вузу. Продовжив навчання у Полтавському педагогічному інституті, який закінчиі у 1954 році та Вищі літературні курси у Москві. Деякий час працював журналістом.

Твори Бориса Харчука перекладені багатьма мовами світу, у тому числі російською, білоруською, вірменською, таджицькою, англійською, іспанською та німецькою.

Помер Борис Харчук 16 січня 1988 року у Ризі. Похований у Києві.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»