Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:518 піксел

Церква Покрови заснована в 1706 р. в центрі села. В 1730-х рр. збудована нова дерев’яна церква з трьома низькими куполами. В 1786 р. розпочалось будівництво нової церкви, але в 1790 р. був тільки фундамент. Дерев’яна церква згоріла в 1821 р. (вона була в центрі села).

Нова кам’яна церква закінчена в 1830 р. на новому місці – біля цвинтаря на південно-східній околиці села. Це невелика одноверха ротонда, оточена галереєю на 12 дерев’яних колонах (з 1883 р. колони кам’яні). Її внутрішній діаметр 13 аршин (9.2 м). Дерев’яний притвор з заходу прибудовано в 1879 р. Залізний дах замість гонтового зроблено в 1883 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 153 – 156].

Врублівці. Церква: орієнтація вівтаря 50°, на горі на східному краю села, біля цвинтаря, до обриву – С1. Спостереження М.І.Жарких, 4 серпня 1995 р.