2007 р. Де та дорога, що веде до храму?

[…]

Кроки до церкви

Коли з ініціативи голови обласної адміністрації Павла Качура почали збирати матеріали про зруйновані храми Сумщини, цифри просто вразили: на території області було знищено понад шістсот церков, розповідає Анатолій Ярош. Книга про ці споруди, що планується до випуску, складе до чотириста п’ятдесяти сторінок. Якби додати розповіді про священиків, знищених за радянських часів, кількість аркушів зросла б.

«Після приходу нового голови обласної адміністрації, після призначення головою нашої районної адміністрації Сергія Грицая, ситуація на Лебединщині змінилася, – розповідає перший заступник голови райдержадміністрації Андрій Кириченко. – Почали виявляти увагу до збереження церков. Звичайно, наше покоління виросло не в той час. Але коли стали вивчати, цю проблему, перейнялися нею. Тому вирішили: силами районної влади щороку відбудовувати одну церкву».

Сьогодні таке оновлення прийшло до Спасо-Преображенського храму в селі Ворожба. Тут перша після реконструкції урочиста служба відбулася в останні дні серпня. Наступною, ймовірно, стане унікальна дерев’яна церква сімнадцятого століття у селі Боброве. Але якою б не була допомога держави, проблеми не вирішити. Тим паче що йдеться справді не лише про відбудову стін – про відродження моральності.

Надто багато зруйновано в битві ідеологій. І, здавалося б, ті, хто руйнував, мав би покласти свою жертовну цеглину у зведення. Чому ж не спокутувати вчинене? Втім на запитання, чи хоча б у час передвиборів якась із політичних сил виявила бажання допомогти у відродженні церковпам’яток, і отець Юрій, і Андрій Кириченко скептично всміхаються: черга таких не стоїть, і навіть поодинокі випадки не пригадуються.

Джерело: “Україна молода”