2011 р. Україна може втратити музей першого у світі конструювальника літаків

Україна може втратити одну зі своїх історичних пам’яток. На межі знищення опинився Вороновицький музей історії авіації та космонавтики (Вінничина). У цій садибі наприкінці 19 століття Олександр Можайський розробив модель першого літака. З нього і почалась епоха повітроплавання.

В світі існує лише два музеї винахідника. Завдяки тому, що один з них знаходиться на Вінниччині, область отримала неофіційний статус прародительки повітряного флоту.

Маєток до родини Можайського перейшов від польських магнатів. Нині будівля перебуває у аварійному стані через те, що кількадесят років не “бачила” капітального ремонту.

Наразі ж йдеться лише про “косметичну” реконструкцію. “Маємо кошти на певне відновлення зливів і стоків з центрального даху, навколишню відмостку і часткову реконструкцію двох залів, – каже Віктор Демяненко, директор музею. – Якщо ремонтувати увесь фасад, то потрібно виділяти кошти централізовано”.

Натомість на капітальний ремонт потрібно понад три мільйони гривень.