Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Тут був монастир, витіснений з міста. На п.18 ст. він був василіянським. Монастир закрито в 1751 р. Церква його використовувалась як парафіяльна [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Церква св.Георгія 1727 р. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 459]. Може бути, що це церква у Старих Хуторах.

Церква св.Георгія – дерев’яна триверха з опасанням. На одвірку напис: “За благословеніемъ Отца, изволеніемъ Сына и споспешествомъ Св.Духа создася храмъ сей св.великомуч.Георгія, року Божія 1726, месяца июля, 2 дня”. Церква добре збереглася, тільки замість гонти покрита залізом і з заходу прибудовано притвор [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 219 – 220].

Церква св.Георгія дерев’яна 1726 р., дзвіниця 18 ст. Міркування щодо її архітектури висловив С.Таранушенко [Таранушенко С.А. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України. – К.: 1976 р., с. 9].

Нині церква зруйнована [Малаков Д.В. По Брацлавщине. – М.: Искусство, 1982 г., с. 30].

Церква св.Георгія 1726 р. (дерев.) і дзвіниця 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 11] – отже, в 1956 р. ще існувала.

Церква св.Юрія 1726 р. (дерев.) [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].