Паспортна інформація

Будинок, в якому жив М. І. Пирогов

Пам’ятка історії

Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Пирогова, 155-а.

Загальний опис:

Музей-садиба М.І. Пирогова займає площу 16 га. і складається з 4-х будівель: будинок М.І. Пирогова (11 залів площею 924 кв.м.) двоповерховий, цегляний, під залізним дахом; аптека (5 кімнат площею 107 кв.м.) одноповерхова, цегляна, під залізним дахом; бібліотека (4 кімнати площею 173 кв.м.) одноповерхова, цегляна, під залізним дахом. На віддалі 1 км від будівель знаходиться склеп, розміщенний під цегляною церквою, облицьований всередині мармуровими плитками. До будівель примикає сад, в якому збереглася липова алея, посаджена Пироговим, та лава, на якій він любив відпочивати.

Крім того, на заповідній території встановлені погруддя М.І. Пирогова та стела з барель’єфом вченого. Стела прямокутної форми, виготовлена з мармурової крихти, барель’єф бронзовий. Висота стели-1,5 м., довжина-3 м. На стелі напис: “Великому ученому и общественному деятелю, основоположнику общества Красного Креста Николаю Ивановичу Пирогову от членов общества”.

Історична довідка:

Пирогов Микола Іванович (1810-1881)-видатний російський хірург, анатом і педагог, основоположник воєнно-польової хірургії, доктор медецини (з 1832 р.), професор (з 1836 р.).

В 1860 р. М.І. Пирогов придбав садибу “Вишня” (зараз територія м. Вінниця), де жив з 1866 по 1881 р.

В 1866 р. була збудована лікарня, одночасно з якою побудований будинок, в якому розміщался аптека та контора. В тому ж році був збудований двоповерховий будинок М.І. Пирогова (зараз головний корпус музею). Тут він безкоштовно лікував хворих, займався науковою роботою. Результати своєї хірургічної діяльності Пирогов описав в “Військово-польовій хірургії”.

23 листопада 1881 р. Пирогово помер. Тіло його було забальзамоване лікарем, учнем М.І. Пирогова Д.І. Виводцевим, і труна встановлена 22 січня 1882 р. в дерев’яній церкві. В цьому ж році під церквою збудовано склеп; туди і було перенесене тіло Пирогова, де воно зберігається і в цей час. В 1885 р. по плану архітектора академіка Д.І. Сичугова над склепом збудована цегляна церква.

Після смерті М.І. Пирогова садиба належала його родині.

В 1944 р. Рада Народних Комісарів СРСР прийняла постанову про організацію в садибі М.І. Пирогова музею, який було відкрито в 1947 р. В цьому ж році на будинку М.І. Пирогова, де знаходиться головний корпус музею, встановлена меморіальна дошка. Тоді ж встановлені дошки на аптеці та бібліотеці. Біля корпусу музею в 1947 р., 9 вересня, був встановлений пам’ятник М.І. Пирогову. Автор пам’ятника – скульптор І. Крестовський.

В 1950 р. встановлена меморіальна дошка на церкві, під якою знаходиться склеп з тілом М.І. Пирогова. Президія Українського Товариства Червоного Хреста в 1967 р. прийняла рішення про встановлення перед входом в музей-садибу стели з барель’єфом М.І. Пирогова, яку встановлено в 1972 р.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення Вінницького облвиконкому депутатів трудящих № 313 від 10 червня 1971 р.

Охоронний № : 12

Історія міст і сіл УРСР, Вінницька область.- АН УРСР.- К., 1971.