Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:541 піксел

Вільшинки. Церква Покрови пр. богородиці, 1801 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 73.

Вільшинки Перечинський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1801. (УГКЦ + УПЦ)

У 1751 р. стояла дерев’яна церква св. Михайла, в доброму стані з двома дзвонами, прикрашена всіма образами.

Будівництво кам’яної базилічної церкви в місцевості “За кадубом” розпочато 1770 і закінчено 1801 p., хоча згадують і 1806 р. До того часу належить дерев’яний хрест, що стоїть перед входом. Розповідають, що ініціатором спорудження був Штелиха, завдяки якому в Вільшинки потрапили державні кошти, виділені для будівництва церкви в селі Туриця, а також іконостас роботи місцевих майстрів. До будівництва були причетні італійські майстри. Спочатку дахи були вкриті ґонтом, але після ремонтів 1932 р. та 1970 р. церква набула теперішнього вигляду.

П’ятирядний іконостас походить з часу спорудження церкви. У 1972 р. Микола Кахно з Великого Березного розмалював стіни. Багато церковних книг та документів зникло в 1948 – 1949 роках, з приходом радянської влади. У 1930 р. біля церкви споруджено кам’яну дзвіницю. Менший дзвін відлив Фрі-дєш Геніху Араді в 1913 р., більший – виріб фірми “Акорд” з 1935 р., коли священиком був о. Догович. До 1936 р. храмовий празник був на св. Миколи, а потім – на Покрову. У 1997 р. закінчено черговий зовнішній ремонт.