Церква св. Параскеви / Покрови Пр. Богородиці

Luchów Górny – par. Niepokalanego Poczęcia N.M.P.

Do parafii należą miejscowości: Jastrzębiec, Luchów Dolny, Luchów Górny

Odpust: 19 III, 2 VII

Liczba mieszkańców: 1285

Historia parafii:

Do czasów kasaty unii istniała tutaj parafia greckokatolicka, w r. 1875 zamieniona na prawosławną, która istniała do I wojny światowej. Łacinnicy należeli wówczas do parafii tarnogrodzkiej. 9 X 1919 r., w wyniku podziału parafii w Tarnogrodzie, bp Marian Fulman erygował parafię łacińską w Luchowie Górnym. W czasie okupacji miejscowa ludność wiele wycierpiała na skutek akcji eksterminacyjnej (aresztowania, wysiedlenia). Parafia od początku należy do dekanatu tarnogrodzkiego. Do czasów wysiedlenia istniała przy parafii biblioteczka.

Kościół obecnie istniejący, pw. Niepokalanego Poczęcia NMP i św. Józefa Oblubieńca NMP, wzniesiono dla unitów w r. 1847 wg projektu archidiec. Ludwika Radziszewskiego. Od r. 1875 do I wojny światowej służył jako cerkiew prawosławna, następnie kościół został oddany katolikom. Klasycystyczny. Murowany. Na planie krzyża z ośmioboczną kopułą nad nawą. Prezbiterium zamknięte prostokątnie, przy nim zakrystia i skarbczyk. W nawach bocznych płaski stropy, w prezbiterium kopułki na gurtach. Fasada prezbiterium i ramiona krzyża zakończone trójkątnymi szczytami, naroża boniowane. Dachy kryte blachą. Feretrony: 1. barokowy z obrazami Św. Rodziny i Matki Boskiej z Dzieciątkiem; 2. z ramą rokokową. W ołtarzu głównym znajdują się obrazy: MB Anielskiej i św. Józefa. Ołtarze boczne są poświęcone św. Annie i Krzyżowi Św.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Drewniany kościół filialny, pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa, w Jastrzębcu, wybudowany w r. 1885.

O d p u s t: Najświętszego Serca Pana Jezusa (piątek po oktawie Bożego Ciała).

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Luchowie Górnym, czynny, w r. 1919 przejęto dawny cmentarz greckokatolicki, w kształcie czworoboku o pow. 0,8 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalowymi przęsłami przy metalowych słupach

2. Cmentarz prawosławny w Luchowie Górnym, nieczynny, założony na przełomie w. XIX i XX, w kształcie czworoboku o pow. 0,5 ha, bez podziału na kwatery

O d p u s t y:

Nawiedzenia NMP (2 VII),

św. Józefa Oblubieńca NMP (19 III).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 9.30 (w Jastrzębcu), 11.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1919

małżeństw od r. 1919

zmarłych od r. 1919

Kronika parafialna od r. 1964

Lista proboszczów: ks. Ludwik Wielgosz (1919 – 1922), ks. Karol Iwanicki (1922 – 1946), ks. Jan Rolla (1946 – 1958), ks. Witold Panecki (1958 – 1981), ks. Ryszard Wołoszczak (1981-2007)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, III Zakon św. Franciszka, Akcja Katolicka, ministranci, schola, parafialny zespół charytatywny

Szkoły Istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Luchowie Górnym, Szkoła Podstawowa w Luchowie Dolnym, Szkoła Podstawowa w Jastrzębcu