2005 р. Церкви Холмської єпархії

Вперше згадується в податкових документах 1589 р. 1 У 1659 р. парафія отримала ерекційний акт від польського короля Яна Казимира, 2 підтверджений польським королем Михайлом Корибутом Вишне-вецьким 1669 р. 3 В кінці XVIII ст. згоріла давніша дерев’яна церква св. Параскеви і громада звела невелику дерев’яну тимчасову каплицю. 4 На початку 1840-х рр. парафія перейшла на православ’я. 5 У 1842 р. коштом власника села генерала Сойманова розпочалося спорудження мурованої класицистичної однобанної церкви Покрови Пр. Богородиці за проектом люблинського губерніального архітектора Людвика Радзішевського. 6 З 1919 р. – костел Непорочного зачаття Пр. Богородиці. 7 Під час німецької окупації в селі діяла відновлена православна парафія. 8

Розташована на околиці села під сосновим лісом на рівній ділянці. Мурована класицистична споруда. Хрещата в плані, зі всіма прямокутними раменами, критими двосхилими дахами, завершеними трикутними фронтонами. При вівтарі з двох сторін розташовані прямокутні ризниці. Над навою на світловому восьмибічному барабані здіймається шоломова баня, завершена підхрестовим яблуком з хрестом. Тиньковані стіни увінчані фризом з тригліфів зі слізниками. Чільний фасад членований чотирма пілястрами. По центрі його розташований прямокутний дверний проріз з прямокутним віконним прорізом з лучковим завершенням над ним. В півциркульно завершених нішах по боках розміщені скульптури св. апостолів Петра і Павла. До переобладнання церкви на костел у 1919 р. над бабинцем на західному фасаді здіймався ярус вежі-дзвіниці. 9

1. Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 23.

2. APP, ABGKP, sygn. 54, a. 17.

3. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Люхов. // ХБЕВ, 1892. № 11. – С. 202-204.

4. Там само.

5. Kołbuk W. Duchowieństwo unickie w Królestwie Polskim 1835-1875. – Lublin, 1992. – S. 14.

6. KZSzP. Z. 3. Powiat Biłgorajski. – Warszawa, 1960. – S. 18.

7. Там само.

8. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.

9. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Люхов. // ХВЕВ, 1892. № 11. – С. 202-204.