1987 р. Народна архітектора українських Карпат

Розмір зображення: 1687:2232 піксел

Якщо у вузькій долині потік чи річка текли близько біля схилу гори, село розташовувалось в один ряд по той бік потоку, де був ширший простір; у цьому випадку між потоком і ланцюгом дворів утворювалася дорога. Якщо потік ішов приблизно посередині між схилами гір, звиваючись то в один, то в другий бік, село витягувалося у ланцюг, почергово – то з одного, то з другого його боку. При цьому у певних місцях з одного боку річки чи потоку на інший перекидали містки («лавки») – це робилося на випадок повені чи підвищення рівня води. До такого типу належали села Абранка, Верб’яж, Буковець Воловецького р-ну, Верхнє і Нижнє Студене, Рекіти, Лісковець, Торунь Міжгірського р-ну, Волосянка, Княгиня, Домашин, Вишка, Гусний Великоберезнянського р-ну, Руська Мокра Тячівського р-ну.

Кадастральна карта. С. Верб’яж Воловецького р-ну Закарпатської обл. 1863 р.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 21.