Церква св.Трійці (стара)

Великий Березний. Церква св. Трійці, 1792 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 93.

Великий Березний Великоберезнянський район

Церква св. Трійці. 1792. (УГКЦ)

У 1751 р. згадують нову кам’яну церкву св. Миколи з двома дзвонами, “…образами всіми снабжена, благословена от архіпресбитера Мало-Березницкого…. Чашу нову має із монастиря. Антиминс от Де Камелисса. Книги церковні всі….”.

Теперішня церква – теж кам’яна базилічна споруда. На зворотному боці “Тайної вечері” зі старого іконостасу зберігся латинський напис: “За рахунок церкви зусиллям пароха архідиякона Миколи Даниловича за куратора Михайла Лукачини вирізьбив Дмитро Молнар року 1835. Ганчин Іван, Шелепець Микола – кантори, Турчега Василь – дзвонар.” На звороті ікони “Ісуса Вседержителя” угорський напис 1905 р. повідомляє про малювання інтер’єру, реставрацію вівтаря, казательниці та інших атрибутів за священика Андрія Мелеша, куратора Івана Іванчика на кошти березнян, які працювали в Америці. На зворотному боці намісної ікони є запис про ремонт 1986 p., здійснений за священика Пантелеймона Легача майстрами Серафимом Легачом та В. С. Кризиною. При північній стіні стоїть бічний вівтар з чудовим образом, намальованим Й. Бокшаєм у 1948 р. При вході до храму вмонтовано металеву таблицю з іменами всіх вірників, які жертвували на дзвони. Зі старих дзвонів лишився один із 1837 р.

Місцевий парох Євген Мелеш у 1950 р. був засуджений на 25 р. каторги. З 1949 по 1991 р. церква була підпорядкована Московському патріархату. З вересня 1991 р. греко-католицька громада проводить богослужіння почергово з православними, які 1993 р. розпочали будувати православний храм. На початку липня 1998 р. було розібрано старий іконостас. Новий іконостас вирізьбив Йосип Волосянський, а ікони намалював викладач Ужгородського коледжу мистецтв Василь Пал.

1 листопада 1991 р. священик М. Баник посвятив відремонтовану каплицю на цвинтарі.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 93.