Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

IX-X ст.

Розміщення:

Закарпатська обл., Берегівський район, с. Вари, за 1 км на південний схід від села при впаданні р. Боржави в р. Тису.

Загальний опис:

Городище розташоване на трикутнику при злитті рік Боржави і Тиси. Складається з городища і прилеглого до нього майданчика. Має форму трикутника розміром 120×110 м. На пам’ятці збереглися вали висотою до 4 м. Вал земляний, споруджений із шарів утрамбованої і обпаленої глини, які чередуються шарами товщиною 0,3-0,4 м.

Під час розвідок виявлено фрагменти кераміки від кружальних горщиків, орнаментованих хвилястими і горизонтальними лініями.

Дата виявлення городища невідома. Розвідку на пам’ятці проведено в 1961 р. експедицією Львівського Інституту суспільних наук АН УРСР під керівництвом М.Ю. Смішка, в 1964 р. працівником Закарпатського краєзнавчого музею С.І. Пеняком.

Уламки кераміки та документація розвідкових розкопок зберігається у фондах Львівського Інституту суспільних наук АН УРСР та Закарпатському краєзнавчому музеї.

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 31

Основна бібліографія, архівні дані:

Пеняк С.І. Археологічні дослідження слов’янських пам’яток Закарпаття в 1964 р. // Тези доповідей та повідомлення до XIX наукової конференції.- УжДУ.- Ужгород, 1965.

Раппопорт П.А., Машевская М.В. Обследование городищ Прикарпатья и Закарпатья на территории Советского Союза // Acta Archeologica Carpatica.- I-II.- 1963.