2009 р. В Ужгороді фарбою залили пам’ятник угорському поетові Петефі

Дата: 16.03.2009

Вчора, 15 березня, зранку в Ужгороді стався черговий акт вандалізму. Повністю облито білою фарбою пам’ятник Шандору Петефі в центрі міста, – повідомляє МУКАЧЕВО.NET. Це вже друга спроба вандалізму над пам’ятниками в Закарпатті. Кілька днів до цього невідомі пошкодили пам’ятник на честь знайдення угорцями Батьківщини, відкритий у липні минулого року. “Будапешт – покайся за Карпатську Україну”, – написали вандали на монументі.

За повідомленнями деяких ЗМІ Закарпаття, наругу над пам’ятником на Верецькому перевалі зумисне “приурочили” до святкування 70-річчя Карпатської України.

Нагадаємо, на Закарпатті з 1 млн 250 тис. населення – 15% угорців, які проживають компактно на території Берегівського, Виноградівського, Ужгородського та Мукачівського районів.

Довiдка ZAXID.NET

Шандор Петефі – угорський поет, публіцист, революційний демократ. Очолював організацію “Молода Угорщина”, був одним із керівників революційного повстання в Пешті (15 березня 1848) під час революції 1848-1849 рр. Отримав звання офіцера революційної армії. Загинув в бою з козаками.

15 березня – день початку революції і визвольної боротьби 1848-1849 років і зародження нової парламентської держави. Цей день став знаковим днем для Угорщини з 1849 року.

15 березня в австро-угорському Пешті (об’єднання міст Буда і Пешт в угорську столицю сталося багато пізніше) під керівництвом радикальної мадярської інтелігенції спалахнуло народне повстання. Висувалися вимоги створення національного парламенту й проголошення державної незалежності. До середини серпня 1849 року австрійські та російські війська придушили повстання, але ця подія залишилася яскравою сторінкою угорської історії.