Церква Успіння / св. Петра і Павла

Do r. 1875 omawiany teren zamieszkiwali również katolicy obrządku wschodniego. Posiadali oni swój kościół parafialny w Uchaniach i jego filię w Jarosławcu. Fundatorem parafii unickiej, założonej w r. 1761, był Stanisław Potocki. Po kasacie unii te dwa kościoły zamieniono na cerkwie prawosławne, zmuszając jednocześnie grekokatolików do zmiany wyznania. Dawne kościoły unickie, zamienione na cerkwie, istniały do lat trzydziestych, kiedy je rozebrano.

Перші документальні згадки про церкву датуються 1436 р. 1, хоча у своєму поданні на відновлення парафії під час німецької окупації мешканці, згідно з переказами, записали, що церква заснована за часів короля Данила Галицького: “Традиція церкви сягає часів короля Данила, бо теперішній костел є православним собором, заложеним королем Данилом, а переказ подає, що в той час заложено чи вже існувало в Уханях три поменші церкви”. 2 В актовій книзі Холмського грод-ського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р., згадується і місцева церква. 3 У акті візитації 1721 р. єпископа Иосифа Левицького згадується дерев’яна церква Успения Пр. Богородиці. 4 У 1759 р. вже існувала нова дерев’яна церква, яка отримала ерекційний акт у 1761 р. від дідича Станіслава Потоцького. 5 З 1875 р. церква православна. У 1883 р. замість дерев’яної будівлі споруджено новий мурований храм. 6 Зачинена після першої світової війни. Просьба Українського посольського клубу про відчинення церкви на час Великодних свят 1924 р. не була виконана. 7 23 липня 1929 р. церкву розвалено, бо як писали місцеві газети “Czas najwyższy pozrzucać te banie żeby nie szpecili Uchanie”. 8 Відновлена під час німецької окупації православна парафія діяла у пристосованому приміщенні. 9

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 31.