Каплиця Воздвиження

Каплиця Воздвиження

Розмір зображення: 663:800 піксел

Тихий. Каплиця Воздвиження Чесного Хреста, 1891р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 130.

Тихий Великоберезнянський район

Каплиця Воздвижения Чесного Хреста. 1891. (УПЦ)

У нижній частині села, поблизу Мадярівського потоку, в дворі Герзаничів стоїть кам’яна каплиця, що має над дверима дві дати – 1891 та 1987. Перша є, очевидно, роком спорудження, хоча господарі двору твердять, що каплиця давніша. Вже згаданий І. Циганин датує її кінцем 19 ст., оскільки на карті села 1872 р. не позначено ні каплиці, ні хат біля неї. За переказами, каплицю збудував власним коштом один з немешів (дрібних дворян) Брензовичш.

У каплиці є престол та кілька ікон. Стародрук з підписом Івана Касича, пароха Сушанського, виданий у м. Вільна в 1692 р., передав до Тихого церківник Качур у 1844 р. Невеликий дзвін, датований 1890 роком, винесли назовні, під дашок на головному фасаді. За вівтарною частиною стоїть мармуровий хрест, поставлений у 1918 р. Василем Герзаничем на знак вдячності Господові, що зберіг йому життя у Першій світовій війні.