Костел св.Максиміліана Кольбе

Cichobórz – par. Św. Maksymiliana Kolbego

22-529 Cichobórz,

Proboszcz: ks. Dariusz Soniak (1967-1994-2007)

Do parafii należą miejscowości: Cichobórz, Cichobórz Spółdzielnia, Grafka, Szychowice, Szychowice Spółdzielnia.

Odpust: 14 VIII

Liczba mieszkańców: 1022

Historia parafii:

Parafię w Cichobórzu erygował, 6 maja 1991 r., bp lubelski Bolesław Pylak, od r. 1990 istniał rektorat, powstała z wydzielenia: Cichobórza i Szychowic z parafii Kryłów. W kwietniu 1992 r. rozpoczęto budowę plebanii.

Kościół parafialny, pw. św. Maksymiliana Kolbego, w Cichobórzu, z r. 1982, powstał pierwotnie jako kaplica dojazdowa parafii Kryłów, kamień węgielny poświęcił bp lubelski Bolesław Pylak

Obok kościoła dzwonnica z r. 1989, w niej dwa dzwony z tegoż roku, poświęcone, 15 sierpnia 1989 r., przez ks. Edwarda Kłopotka, dziekana hrubieszowskiego.

B. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki, poświęcony 15 VIII 1992 r., o pow. 0,72 ha

2. Cmentarz z I wojny światowej, nieczynny, założony prawdopodobnie w r. 1915, w kształcie wydłużonego prostokąta o pow. 1,06 ha, ogrodzony wałem ziemnym

Odpust: św. Maksymiliana Marii Kolbe (14 VIII)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 9.00, 11.00

Księgi metrykalne:

chrztów: od r. 1991

małżeństw: od r. 1991

zmarłych: od r. 1991

Kronika parafialna: od r. 1991

Lista proboszczów: ks. Janusz Romański (1991-1998), ks. Eugeniusz Adamek (1998 – 2001) ks. Stefan Kuk (2003-2007)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, ministranci

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Cichobórzu, Szkoła Podstawowa w Szychowicach