Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Бобове (Бекень) Виноградівський район

Церква св. арх. Михайла. 1770. (УГКЦ + УПЦ)

Село виникло в 13 ст. На малі греко-католицьких парохій комітату Уґоча за 1806 р. позначено одну мову проповіді в селі – руську, так само, як і в сусідніх селах Вовчанському, Петрові, Братові. Очевидно, тоді більшість греко-католиків становили українці. У шкільному звіті за 1901 – 1902 навчальний рік записано 32 учні в реформатській школі і 65 у греко-католицькій.

У 1751 р. в селі згадується дерев’яна церква св. арх. Михайла під соломою, в поганому стані, з двома дзвонами, бідно забезпечена образами. З 1770 по 1775 р. будується нова дерев’яна церква “із брусов моцних трудом вірников матері і филіялок”, яка стоїть дотепер. Зовні важко встановити, що церква дерев’яна. Стіни поштукатурено, двосхилий дах, башта і високий готичний шпиль вкрито бляхою. Чотирирядний іконостас походить з кінця XVIII ст. Розповідають, що його було привезено з Угорщини близько 200 років тому.

До 1989 р. біля церкви стояла дерев’яна дзвіниця XIX ст. Нова дзвіниця, освячена 30 серпня 1992 p., – це відкрита каркасна споруда. Дошками обшито нижню частину першого ярусу і другого ярусу. У 1943 – 1944 роках місцевий парох Павло Кекерчені займався підготовкою спорудження нової церкви. До плану будівництва був причетний Йосип Ґейці. Проект виконав інженер Емиліян Еґреші. Із встановленням радянського режиму спорудження церкви стало неможливим. П. Кекерчені було ув’язнено в радянських концтаборах з 1949 до 1956 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 376.