Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:531 піксел

Тур’я Поляна. Церква св. арх. Михайла, 1832 (?) р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 88.

Тур’я Поляна Перечинський район

Церква св. арх. Михайла. 1832 (?). (УПЦ)

У єпископській візитації за 1751 р. згадують про добру дерев’яну церкву св. арх. Михайла з двома дзвонами, прикрашену всіма новими образами.

Нині в селі – типова мурована церква, південний та північний фасади якої зміцнено контрфорсами. Архітектура інтер’єру дуже нагадує тур’я-бистрянську церкву. Іконостас і вівтар – старої роботи, а ікони, очевидно, намалювали в одній з угорських іконописних майстерень кінця XIX – початку XX ст. Настінне малювання перемальовано в 1988 р. під час останнього ремонту. Перед церквою стоїть одноярусна каркасна дерев’яна дзвіниця. Два більші дзвони вилила ужгородська фірма “Акорд” у 1930 р. (мабуть тоді спорудили дзвіницю), а найменший походить з 1758 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 88.