Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:590 піксел

Тур’я Пасіка. Церква св. арх. Михайла, 1810 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 87.

Тур’я Пасіка Перечинський район

Церква св. арх. Михайла. 1810. (УПЦ)

Вперше село згадують у документах за 1552 р. Найдавніша церква стояла в місцевості, що дотепер називається “Монастир”. Друга дерев’яна церква стояла неподалік теперішньої, але згоріла. У 1751р. згадують дерев’яну церкву св. арх. Михайла з усіма образами та трьома дзвонами.

Теперішня церква – струнка мурована споруда базилічного стилю, гарно розміщена на пагорбі в центрі села. Турня до 1954 р. була вкрита шинґлами. Іконостас зробили в 1840 р. Можливо, тоді ж розмалювали також інтер’єр.

У 1980 р. іконопис оновили, а в 1985 р. художник з Мукачева Йосип Балог розмалював церкву. Про ці події свідчить напис на зворотному боці намісних ікон. У 1997 р. зусиллями голови церковного комітету Михайла Гуштана дахи перекрили новим етернітом, що вигідно відрізняє пасіцьку церкву від багатьох інших, вкритих сліпучою бляхою.

Місцевий священик Микола Балтович 1950 р. був засуджений на 25 років каторги. Повернувся 1955 р. і того ж року помер.