2008 р. Як вберегти тульчинський Версаль від руйнації

Дата: 20.06.2008

Палац Потоцьких у Тульчині очолив список семи чудес Вінниччини, однак сьогодні пам’ятка архітектури 18 сторіччя занепадає: з трьох корпусів палацу функціонує лише два з половиною, решта потребує значних капіталовкладень. Саме про проблеми пам’ятки історії йшлося під час виїзного засідання комітету Верховної ради України з питань культури і духовності. Тульчинському замку сьогодні 251 рік, та попри значний вік він міг би радувати туристів своєю незрівнянною красою, якби не розруха.

Як тільки не називали цей архітектурний шедевр: Тульчинський Версаль, Перлина Потоцьких, Мале королівство. Сьогодні маєток князів Потоцьких у Тульчині потребує уваги та реставрації. Востаннє кошти на його відновлення виділяли 2006 року Любов Спірідонова, заступник голови ОДА, каже: «За різними підрахунками, потрібно від 13 до 15 млн. євро. Звичайно в обласному бюджеті таких коштів немає».

Під час круглого столу за участі голови комісії ВРУ, письменника та народного депутата Володимира Яворівського порушували питання щодо тимчасового переїзду училища культури, яке з 80-х років минулого сторіччя розмістилось у двох корпусах палацу. Розглядали питання і про залучення приватних капіталів на реставрацію будівлі з подальшим використанням приміщень як туристичного центру.

Під час дискусії народні обранці зазначали, що розвиток туризму в Україні є одним з основних напрямів економічного прориву в регіоні, та й Україні в цілому. Тому необхідно відроджувати подібні історичні зони та розвивати інфраструктуру району. Втім, на все потрібен час та гроші, яких в державному бюджеті на ці цілі не завжди вистачає.

Радитись та шукати вихід обласна влада і народні обранці будуть спільними зусиллями, а тим часом процес руйнації унікальної перлини Поділля триває кожного дня.