Церква Успіння

Церква Успіння

Згадка: [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 529]. Церква Успіння збудована у 1730 р. в центрі містечка, звалась щамковою. Потім згоріла. Нова кам’яна церква збудована у 1789 р. на новому місці, біля колишньої Миколаївської церкви. Дерев’яна дзвіниця збудована в сер.19 ст., в 1901 р. була ветхою [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 144 – 145].

Недалеко от базарной площади высится Успенская церковь, построенная Потоцким в 1789 году. План церкви близок к квадрату. Вход отмечен ризалитом с невысоким фронтоном и дорическим антаблементом с триглифами. Редко расставленные лучковые окна с решетчатым переплетом и крупный барабан-восьмерик под покатым куполом придают церкви некую сухость. Колокольня была построена позднее основного здания [Малаков Д.В. По Брацлавщине. – М.: Искусство, 1982 г., с. 156 – 157].

Церква Успіння 1789 р. і дзвіниця 19 ст. (вул.Сталіна) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 13].

Успенська церква 1789 р. та дзвіниця поч. 20 ст. (вул.Гагаріна, 13) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Тульчин. Церква Успіння, орієнтація вівтаря 180° до вулиці – С3, дзвіниця – С3, головний вхід – С3. Спостереження М.І.Жарких, 11 липня 1996 р.