Кляштор домініканців

Розмір зображення: 800:517 піксел

Костел домініканців заснований Адамом Калиновським в 1636 р. Зруйнований в 1648 р. Відбудований в 1780 р. на кошти Станіслава Щенсного Потоцького. В 1831 р. перетворений на православну церкву св.Миколи. Перебудований в 1874 р. [Krzyżanowski S. Skorowidz miejscowości byłego województwa Bracławskiego. – Kraków: 1869, s. 56]. Кляштор домініканців існував у 18 ст. на схід від Миколаївської церкви – згорів. Костел домініканців збудовано в 1816 – 1826 рр. на кошти Софії Потоцької – цегляний хрещатий, дах залізний. Довжина 144 фути (43.2 м), ширина 72 фути (21.6 м), висота 131 фут (39.3 м). Зі сходу та заходу до костелу примикають два двоповерхові корпуси кляштора. Костел закрито в 1832 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 144 – 147]. Кляштор діяв у 1823 – 1824 рр. [Зінченко А.Л. Акти візитації монастирів і костьолів 18 – 1 п.19 ст. як історичне джерело. – “Подільська старовина”, Вн., 1993 р., с. 209].

Костел та монастир 18 ст. (вул.Леніна, 22) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 13].

Костел кін.18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Костел домініканців з келіями 1780 р. (вул.Леніна, 67) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Тульчин. Костел, орієнтація вівтаря 210° до головної вулиці – С3, довкола нього – П-подібна прибудова, перед ним – пам’ятник О.В.Суворову. Спостереження М.І.Жарких, 11 липня 1996 р.