Церква св. Трійці / Успіння св. Анни

Tuczępy – par. Św. Anny

Do parafii należą: Majdan, Trościanka, Tuczępy, Wólka.

Odpust: 3 V, 6 VIII

Liczba mieszkańców: 620

Historia parafia:

Do r. 1875 istniała w Tuczępach parafia greckokatolicka, po kasacie unii powstała w jej miejsce prawosławna, która funkcjonowała do I wojny światowej, natomiast katolicy obrządku łacińskiego należeli do parafii Grabowiec. Parafię rzymskokatolicką w Tuczępach erygował, 15 X 1920 r., bp Marian Fulman i włączył ją do dekanatu hrubieszowskiego (od r. 1974 znajdowała się w granicach dekanatu uchańskiego, obecnie w dekanacie grabowieckim). Nowa plebania z lat osiemdziesiątych XX w. W dziejach parafii tragicznie zapisała się II wojna światowa; złożyły się na to akcje eksterminacyjne okupanta i działalność UPA, było sporo ofiar śmiertelnych, a miejscowa ludność polska została wysiedlona (na teren powiatu krasnystawskiego i hrubieszowskiego), zaś katolików pozbawiono świątyni.

Pierwszy kościół w Tuczępach unicki, po r. 1875, zamieniony na cerkiew prawosławną, po I wojnie światowej oddany katolikom. Obecnie istniejący, pw. św. Anny, MB Królowej Polski i Przemienienia Pańskiego, powstał w r. 1939, w miejscu rozebranej poprzedniej świątyni. Budowę ukończono w r. 1957. Kościół drewniany, trzynawowy, przy prezbiterium zakrystia, nad nawą wieżyczka na sygnaturkę. Remontowany w latach: 1946, 1974, 1995. Wewnątrz trzy ołtarze: główny z obrazami: MB Częstochowskiej, Przemienienia Pańskiego i figurą Najświętszego Serca Pana Jezusa; prawy z figurą św. Antoniego; lewy z figurą MB Niepokalanej

Dzwonnica pochodzi z r. 1959, na niej są 2 dzwony poświęcone w r. 1958 przez ks. dziekana Franciszka Osucha.

B. Inne obiekty sakralne istniejąc na terenie parafii:

1. Kapliczka św. Stanisława w Wólce Tuczępskiej, wybudowana po r. 1926.

2. Figura MB w lesie tuczępskim, z lat dwudziestych XX w.

C. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki i prawosławny, założony w XIX w., w kształcie połowy trapezu, o pow. 0,54 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach.

O d p u s t y:

Przemienienia Pańskiego (6 VIII),

MB Królowej Polski (3 V).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 9.00, 11.30 (11.00)

Księgi metrykalne:

chrztów: od r. 1920

małżeństw: od r. 1920 (brak: 1939 – 1945)

zmarłych: od r. 1920

Kronika parafialna: 1920

Lista proboszczów: ks. Kazimierz Gąsiorowski, ks. Ignacy Kilis, ks. Władysław Holak, ks. Gracjan Rudnicki, ks. Stefan Roszkowski, ks. Jan Kosicki, ks. Henryk Kozłowski, ks. Antoni Krawiec

Powołania z terenu parafii: ks. Ryszard Siedlecki (archidiec. lubelska), ks. Zygmunt Żółkiewski

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, ministranci, schola