Церква Покрови

Церква Покрови

Тросник (Шашвар) Виноградівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1923. (УПЦ)

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву Пр. Діви Марії в посередньому стані, вкриту соломою, з двома дзвонами, “образами якось заосмотрену, загорожену плотом”, парохію ж засновано в 1716 р.

В 1775 р. йдеться про нову дерев’яну церкву, збудовану в 1770 р.

У 1923 р. в селі ще стояла дерев’яна церква, збудована в 1854 p., а також дерев’яна дзвіниця. Того ж року вимуровано нову цегляну церкву, а наступного року дерев’яні споруди розібрали. Ікони з дерев’яної церкви були передані в с. Холмовець, а пізніше вивезені разом із холмовецькою церквою в Чехію. Царські врата перевіз в Ужгород мистецтвознавець С. Маковський і вмістив їх зображення в своєму альбомі “Народное искусство Подкарпатской Руси” (1925 р.).

Гарна мурована церква нині належить православним. Збудовано її на ділянці, виміняній для церкви селянином на прізвисько Кертовий.

На головному фасаді будівничий храму залишив свій автограф: “БУДОВАННА 1922-1923 г. БУДОВАЛЬ КОЗМЯНКО СТАВИТЕЛЬ” Іконостас налічує 44 ікони.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 371.