2010 р. Палац ХIХ століття у Тартакові передали в концесію

Тетяна Козирєва, Львів

Дата: 16.02.2010

Львівська облдержадміністрація в особі голови ЛОДА Миколи Кметя уклала угоду про передачу у концесію палацу ХІХ століття, що у селі Тартаків Сокальського району, який є пам’яткою архітектури національного значення. Згідно з угодою, термін концесії – 49 років. Концесіонер (ФОП «Новосад») зобов’язується вивести будівлю з аварійного стану, відновити (в тому числі – водовідведення) та ввести в експлуатацію.

Після виконання згаданих вимог палац функціонуватиме як туристично-відпочинковий комплекс. Сума коштів, що їх інвестор вкладатиме у реконструкцію, не розголошується.

Для довідки: відповідно до постанови Кабміну № 1338, до Переліку об’єктів права державної власності, які можуть надаватися в концесію на Львівщині, внесено два замки та один палац: замок в с. Свірж, Перемишлянського району (1484 рік), замок в с. Старе Село, Пустомитівського району (XVI-XVII ст.) та палац в с. Тартаків, Сокальського району (XIX ст.).

Як розповів «Дню» начальник управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Василь Іванівський, ані по Свіржу, ані по Старому Селу конкурсів наразі не проводили. «Вирішили, як перший досвід, провести конкурс по об’єкту в Тартакові, який є найменш конфліктним та проблемним, – зазначив чиновник. – Робили це для того, аби на прикладі Тартакова відпрацювати механізм проведення таких конкурсів. Переконаний, нам це вдалося».

На запитання «Чи потрібно взагалі віддавати у концесію пам’ятки культурної спадщини?», директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький відповів: «Я проти цього. Наш Свірзький замок, наприклад, майже продали – я відстояв його. Я проти концесії, тому що в Україні цих пам’яток залишилося дуже мало. В Україні всього 25 замків. Поляки, наприклад, мають їх 180, чехи – 360. То невже ми нічого не можемо зробити, щоби розвивати туризм, щоб сюди люди їхали, тим більше, що ми хочемо це робити?!

Ми, маючи оті три замки, – Олеський, Підгорецький і Золочівський, – оголосили, що це – Золота підкова України. І народ поїхав туди. Тепер у замках за рік маємо по 100 тисяч людей, почали навіть заробляти, можемо щось купити, відремонтувати. Тому, повторюю: я проти того, аби замки віддавати в концесію.

Але водночас є будівлі, які, на мою думку, можна продавати й передавати в концесію: це палаци ХІХ століття, частина з яких погоріла або не представляє історичної цінності. Зокрема, не заперечую проти приватизації в Тартакові, бо після пожежі, що сталася понад 20 років тому, від палацу залишилося тільки кілька стін із ліпниною…»

Джерело: «День»