Церква Преображення

Церква Преображення

Розмір зображення: 800:540 піксел

Церква Преображення. 16 ст. Зруйнована польською владою в 1938 р. [Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, p. 88].

Перші згадки про церкву датуються 1564 р. 1 Нова будівля була зведена коштом Карла Радивила на початку XVIII ст. 2 Докладний її опис подає акт візитації 1726 р.:

“Церква дерев’яна, від фундаментів нововиставлена, невелика. На церкві маківка мальована з хрестом залізним. Без бабинця і без дзвіниці. Вікон в церкві двоє, а у вівтарі одне, всі в олово оправлені. При порозі кам’яна хрещальня з свяченою водою і куна залізна”. 3

Більшість дослідників, посилаючись на публікацію Л. Паєвським рисунку в книжці Батюшкова, 4 датують цю будівлю XVI ст., 5, хоча акт візитації свідчить про її побудову на початку XVIII ст. В кінці XVIII ст. при регуляції парафій австрійською владою приєднана, як філія, до парафії в Сворах. 6 З 1875 р. – православна. Стара церква розібрана у 1894 р., ау 1897 р. збудовано нову дерев’яну церкву і окрему дерев’яну дзвіницю. 7 Зачинена після першої світової війни. Спалена перед 1932 р. 8

Судячи з опублікованого П. Батюшковим рисунку, стара церква була традиційною тризрубною будівлею. Наву її вкривав двосхилий причілковий дах з невеликим ажуровим ліхтарем. Бабинець-присінок був доставлений пізніше через прибабок до західної стіни нави, що видно з рисунку і відповідає візитаційному описові.

1. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991.

2. Мусиевич I. Сворская церковь. // ХВЕВ, 1880. № 20. – С. 327.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 315.

4. Паевский Л. Сычинская Преображенская церковь. // ПРС VII. – С. 239-240.

5. Маслов Л. Деревяні церкви Холмщини та Підляшшя. – Краків, 1941; Січинський В. Історія українського мистецтва. Архітектура. – Ню Йорк, 1956; Górak J. Typy i formy drewnianej architektury sakralnej Lubelszczyzny. // Kwartalnik architektury i urbanistyki. – Warszawa, 1987. Т. ХХХІІ. Z. 3-4. – S. 239-250. і інші.

6. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. Константыновский уезд. // ХВЕВ, 1890. № 3. – С. 40-42.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 587, аркуш 22.

8. Siwicki M. Dzieje konfliktów Polsko-Ukraińskich. – Warszawa, 1992. T. l. – S. 134.