Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Suchowola – par. Przemienienia Pańskiego

Suchowola, 22-442 Adamów,

Proboszcz: ks. Henryk Nogalski (1946-1970-1987)

Wikariusz: ks. Piotr Rawlik (1965-1990-2005)

Do parafii należą miejscowości: Bożawola, Feliksówka, Grabnik, Malinówka, Rachodoszcze, Suchowola, Suchowola Kol.

Kościoły filialne: Rachodoszcze

Odpust: 6 VIII

Liczba mieszkańców: 2355

Historia parafii:

Już w połowie w. XIX istniała tu parafia greckokatolicka, która w czasach kasaty unii przestała funkcjonować. Powstała wtedy parafia prawosławna, a unitów zmuszano do porzucenia Kościoła katolickiego. Parafia prawosławna istniała w Suchowoli do I wojny światowej. Katolicy obrządku łacińskiego do początku w. XX należeli do parafii Krasnobród. Parafia rzymskokatolicka została erygowana w r. 1919 przez bp. Mariana Fulmana i włączona do dekanatu zamojskiego, od r. 1978 funkcjonowała w granicach zamojskiego nowomiejskiego, a obecnie znajduje się w dekanacie krasnobrodzkim. Terytorium parafii w ciągu lat zasadniczo nie uległo zmianie, jedynie w r. 1919 dwie wioski: Hutków i Potoczek. początkowo przydzielone do nowej parafii, powróciły do Krasnobrodu.

Trudnym okresem w dziejach parafii była II wojna światowa: aresztowania, akcje pacyfikacyjne i wysiedlenie ludności polskiej z niektórych miejscowości w r. 1943. W grudniu 1942 r. i w marcu r. 1943 Niemcy rozstrzelali 46 osób.

Pierwotny kościół, pw. św. Jerzego w Suchowoli, z r. 1852, unicki. W czasach kasaty unii zamieniony na cerkiew prawosławną, po I wojnie światowej oddany katolikom. Przy nim przez kilkanaście lat istniała parafia, rozebrany w r. 1938.

Obecnie istniejący, pw. Przemienienia Pańskiego, z lat: 1934-1938, wg projektu inż. Prymanowskiego z Warszawy, w czasie wojny częściowo zniszczony, konsekrowany, 19 maja 1948 r., przez bpa lubelskiego Stefana Wyszyńskiego

Murowany z cegły, trzynawowy, przy prezbiterium zakrystia, na frontonie wieża z kruchtą w przyziemiu, wyposażony w 2 drewniane ołtarze boczne, w lewym obraz św. Dominika. Ołtarze boczne i stacje Drogi Krzyżowej pochodzą z poprzedniego kościoła. Nad centralnie umieszczonym tabernakulum płaskorzeźba Chrystusa Przemienionego, na tle przełamanej hostii, wg projektu mgr Zbigniewa Mrozka z Lublina. Chrzcielnica drewniana została przerobiona z carskich wrót. W nawie ławki i konfesjonały pochodzą z okresu po II wojnie światowej (bez określonego stylu).

B. Inne obiekty istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny w Rachodoszczach, z lat: 1996-2001 (poprzednio w tym miejscu istniała kaplica poświęcona przez bp. Edmunda Ilcewicza w 1981 r.), wg projektu inż. Wojciecha Kożuchowskiego z Lublina. Nad centralnie umieszczonym tabernakulum figura MB Fatimskiej, wyżej obraz Miłosierdzia Bożego, na ścianach bocznych obrazy przeniesione z poprzedniej świątyni

2. Kaplica z r. 1983, między starym i nowym cmentarzem, w niej tablica upamiętniająca poległych w r. 1939, na terenie Suchowoli, ułanów.

3. 8 figur przydrożnych z lat: 1905-1906

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki, założony w r. 1922, czynny, w kształcie nieregularnego wieloboku o pow. 1,6 ha, z podziałem na kwatery, na nim zbiorowa mogiła polskich żołnierzy z r. 1939 oraz pomnik w kształcie orła, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach.

2. Cmentarz greckokatolicki, prawosławny i częściowo katolicki, pow. 0,50 ha, przy polnej drodze Suchowola – Hutków, własność parafii.

O d p u s t: Przemienienia Pańskiego (6 VIII).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 10.00 (Rachodoszcze), 12.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1919

małżeństw od r. 1920

zmarłych od r. 1919

Kronika parafialna od r. 1972

Lista proboszczów: ks. Jan Jędrzejewski, ks. Adam Moren, ks. Władysław Bocian, ks. Czesław Szydłowski, ks. Józef Telakowski, ks. Edward Kaszak

Powołania z terenu parafii: ks. Mieczysław Piłat (SDB), ks. Grzegorz Stąsiek (archidiec. lubelska), s. Maria Kawałko (CSSJ), s. Zofia Zielińska (FMA), s. Zofia Bajak (służebniczka NMP), s. Stanisława Teterycz (CM), s. Elżbieta Skóra (SSpS), s s. Renata Bojarska (Zgr. Sióstr MB Miłosierdzia), s. Agnieszka Kania (OSC), br. Edward Buryło (SAC)

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Czesław Szydłowski

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Suchowoli, Szkoła Podstawowa w Suchowoli