Цистерна № 3

Цистерна № 3

Розмір зображення: 800:513 піксел

Подземное сооружение, XIV в. Находится в восточной части крепости, недалеко от мечети. Назначение не установлено: одни считают его цистерной для сбора и хранения воды, другие – тюрьмой. Сооружение подземное (в него ведет узкий ступенчатый ход), круглое в плане, имело купольное перекрытие. Стены из известняка, пол выложен плитами. Сохранились стены и основание свода с керамическими трубами для сбора воды.

Джерело: Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 297.

У Верхньому місті збереглися підземні споруди, щодо призначення яких серед дослідників немає одностайності. Переважає думка про використання їх як цистерн для збирання та зберігання води, з постачанням якої для потреб фортеці були великі труднощі, особливо під час облог. Тієї води, що надходила керамічними трубами з гори Перчем, було недостатньо, тому збирали ще дощову і талу воду з самої території фортеці.

Підземна споруда XIVст. (кругла в плані) розташована поблизу мечеті. Уціліли стіни з каменю-вапняку, основа бані, вузькі східці вниз, підлога, викладена кам’яними плитами, а також залишки керамічних труб для збирання води. Одні дослідники вважають споруду цистерною для збирання води, інші – в’язницею.

Джерело: Пам’ятки архітектури і містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 75.