Є.В.Тиманович

План церкви 12 апостолів. Обміри М.Александрової (Говденко) та Р.Бикової. Джерело: Пам’ятки архітектури і містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., альбом, с. 59.

Церква Дванадцяти апостолів розташована поза фортецею біля башти Астагвера. Споруджено її в XIV ст. Назва походить від залишків фресок, на яких зображено 12 апостолів. Церква – прямокутна в плані (8,28:4,33 м) з гранчастою апсидою заввишки 4,3 м. Вимурувана з каменю-вапняку на вапняному розчині. Після 80-х років XIX ст. зроблено двосхилий дах по дерев’яних кроквах. Склепіння, карниз та попружні арки не збереглися. Тривалий час церкву вважали вірменською, але за останніми дослідженнями Є. Лопушинської вона виявилася грецького походження.

Кілька разів ремонтувалася (1888, 1897, 1928 pp.). Останню реставрацію виконано в 1983-1985 pp.

Джерело: Пам’ятки архітектури і містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 71.