Церква Різдва богородиці

Strzyżów – par. Narodzenia N.M.P.

22-525 Strzyżów k. Hrub.,

Proboszcz: ks. Roman Karpowicz (1965-1993-2002)

Wikariusz: ks. Paweł Obirek (1980-2006-2006)

Do parafii należą miejscowości: Husynne, Husynne Kol., Rogalin Dolny, Rogalin Górny, Strzyżów, Strzyżów Cukrownia, Strzyżów Kol.

Odpust: niedziela po 8 IX

Liczba mieszkańców: 2550

Historia parafii:

Parafia została erygowana, 10 II 1947 r., przez bp. lubelskiego Stefana Wyszyńskiego. Poprzednio miejscowość należała do parafii łacińskiej Horodło, natomiast w samym Strzyżowie do r. 1875 była parafia greckokatolicka z kościołem filialnym w Husynnem, którą w czasie kasaty unii zamieniono na prawosławną. Nowa parafia łacińska w Strzyżowie otrzymała, w 1947 r., 1,45 ha ziemi pocerkiewnej. Postawiono nowe budynki gospodarcze, a plebanię przerobiono z istniejącego od 20 lat budynku.

Dawna cerkiew parafii greckokatolickiej, pw. Narodzenia NMP, obecnie kościół parafii rzymskokatolickiej, wzniesiona w r. 1817 staraniem ks. Eliasza Zborowickiego, na miejscu poprzedniej świątyni z 1724 r.; zamieniony ok. r. 1875 na cerkiew prawosławną; rekoncyliowany w r. 1946. W tym czasie zapewne gruntownie przekształcony z zatarciem cech stylowych. Kościół zniszczony w czasie II wojny światowej. Podczas remontu w r. 1947 dokonano pewnych zmian: usunięto boczne wejścia i poszerzono przedsionek.

Kościół orientowany, drewniany, konstrukcji zrębowej, oszalowany, jednonawowy. Prezbiterium zamknięte trójbocznie z zakrystią od strony północnej, nawa znacznie szersza, przedłużona (ok. r. 1947). Wewnątrz w prezbiterium i nawie pozorne sklepienie o łuku spłaszczonym, w zakrystii strop. Drzwi pierwotne klepkowe. Dachy dwuspadowe, z wieżyczką na sygnaturkę nad nawą, kryte blachą. Ołtarz główny z obrazem Matki Boskiej z Dzieciątkiem zapewne ok. poł. w. XIX. Dwa ołtarze boczne i ambona o cechach późnobarokowych zapewne ok. poł. w. XIX, pochodzące z cerkwi unickiej w Horodle. Ołtarz boczny prawy pw. Przemienienia Pańskiego; lewy – św. Stanisława Kostki. Obraz Ostatniej Wieczerzy z w. XIX, z cerkwi w Horodle. Rzeźby dwóch aniołków z symbolem Męki Pańskiej, o charakterze barokowym. Ławki, konfesjonały, ambona i chrzcielnica zostały wykonane w r. 1969 w Hrubieszowie (Czesław Łaciński).

Dzwonnica wzniesiona zapewne współcześnie ze świątynią, częściowo przekształcona. Drewniana, konstrukcji słupowo-ramowej, oszalowana. Czworoboczna, pomiędzy kondygnacjami wydatne zadaszenie, w górnej kondygnacji arkadowe otwory. Dach namiotowy, kryty blachą.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kapliczka przydrożna w Rogalinie, z r. 1950.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki, czynny, założony w r. 1947, w kształcie czworoboku, o pow. 0,5 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

2. Cmentarz prawosławny w Husynnem, dawniej greckokatolicki, nieczynny, założony w XIX w., w kształcie połowy trapezu, o pow. 0,4 ha, ogrodzony metalową siatką przy betonowych słupach

3. Cmentarz prawosławny w Strzyżowie, dawniej greckokatolicki, nieczynny, założony na pocz. XIX w., w kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 0,4 ha

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 10.45, 17.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1947

małżeństw od r. 1947

zmarłych od r. 1947

Kronika parafialna od r. 1947

Lista proboszczów: ks. Stanisław Orłowski (1947 – 1988)

Powołania z terenu parafii: ks. Edward Franczak (archidiec. lubelska), ks. Piotr Jastrzębski (archidiec. lubelska), O. Tadeusz Przybylak (TChr.), O. Wiesław Przyczyna (CSsR), s. Bronisława Błądek (misjonarka)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Jasnogórska Rodzina Różańcowa, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Strzyżówie, Szkoła Podstawowa w Strzyżowie, Szkoła Podstawowa w Hostynnem