2011 р. “Вервольф” стане музеєм пам’яті жертв фашизму

Наталія Журбенко

Дата: 28.01.2011

Філією Вінницького обласного краєзнавчого музею може стати ставка “Вервольф”, розташована у селищі Стрижавка Калинівського району. Влада пропонує створити тут музей пам”яті жертв фашизму, розробивши відповідний туристичний маршрут. Пропозиції по облаштуванню об’єкту обговорювались на зустрічі голови Вінницької облдержадміністрації Миколи Джиги з представниками зацікавлених організацій.

За словами М. Джиги, відповідне схвалення у міністра культури на відкриття музейного комплексу “Ставка “Вервольф” він отримав, проте, питання фінансування ляже на плечі громади Вінниччини, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. “Будемо шукати спонсорів, проситимемо вінниччан, небайдужих до нашої історії людей”, – сказав губернатор.

Як підкреслила директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, обговорення по створенню музею на території ставки “Вервольф” ведуться вже з 1975 року, але й досі далі розмов справа на пішла. “Там проводяться стихійні неконтрольовані екскурсії, де кожен екскурсовод розповідає свої версії. Слід надати об”єкту статус, оскільки там мають працювати люди фахові, які знають історію “Вервольфу”, – вважає К. Висоцька.

На її думку, вже зараз потрібно облаштувати стенди, де б розміщувалась інформація про мету, перебіг, людські жертви під час будівництва комплексу. З часом на території “Вервольфу” планується збудувати дерев”яні павільйони, де розміщуватимуться експозиції із приватних та музейних колекцій: документи, фотографії, листи, зброя часів Великої вітчизняної війни тощо. “Через документи, через фотографії, свідчення очевидців тих подій, ми будемо розповідати про історію визвольного руху на Вінниччині”, – наголосила начальник управління культури та туризму ВОДА Марія Скрипник.

За задумом проектантів, тут планується також розмістити майданчик бойової техніки, реконструювати будинки, де жили німецькі генерали під час будівництва “Вервольфу”, облаштувати пішохідні та автодоріжки. “Вервольф” – історичний факт, який ми не можемо викреслити. Ми маємо показати історію тих подій, створивши для туристів відповідну інфраструктуру, облаштування та запропонувавши екскурсійний супровід. Ми також наполягатимемо, щоб на цій території був встановлений і пам”ятний знак жертв фашизму”, – запевнила М. Скрипник.

Відтак, наразі готується відповідне доручення керівника області, визначаються відповідальні особи, розробляється Генплан об”єкта, узгоджується концепція облаштування музейного комплексу.

Активні роботи з будівництва ставки “Вервольф” розпочались восени 1941 року. У роботах були задіяні рядянські військовополонені, яких в подальшому вбили. “Вервольф” представляв комплекс в декілька поверхів, один із яких знаходився на поверхні. У бункера були товсті стіни в декілька метрів. У центральній зоні були розташовані головні споруди, розміщалось Гестапо, телефонна станція, столова для керівництва і офіцерів, басейн, 12 житлових будиночків для генералів і висших офіцерів штабу, приміщення для Гітлера і два підземних бункера. Загалом на території цього комплексу було понад 80 наземних об”єктів і декілька глибоких бетонних бункерів.

“Вервольф” будувався як ставка Гітлера. 16 червня 1942 року Гітлер перевів із ставки “Вовче лігво” у Растенбурга (Східна Прусія) генеральний штаб і свою ставку у Вінницю. Як свідчать документи Гітлер бував тут тричі – з 16 червня по 31 жовтня 1942 року і з 19 лютого по 13 березня 1943 року та 27 серпня 1943 року. Тут він підписав знамениту директиву N 45 про взяття Чорноморського узбережжя Кавказу, Сталінграду і подальший напад на Баку та оперативний наказ N 5 про оточення та знищення частин Червоної армії на Курській дузі.

Під час останнього візиту його особиста присутність знадобилась для вирішення долі Донбасу: слід було втримати цей стратегічно важливий район і командувач групою армій “Південь” генерал-фельдмаршал Манштейн вимагав у Адольфа Гітлера 12 дивізій.

28 грудня 1943 року вирішувалось питання про ліквідацію “Вервольфа”. У березні 1944 року німці повністю зірвали всі комунікації ставки.

Джерело: УКРІНФОРМ