2011 р. У Верфольфі побудують історичний комплекс пам’яті жертв фашизму

Оксана Котляренко

Дата: 30.03.2011

Сьогодні (29 березня) голова Вінницької ОДА Микола Джига провів виїзну нараду на території колишньої ставки Гітлера – Вервольф. Про це кореспонденту УНН повідомили в управлінні преси та інформації Вінницької ОДА.

На нараді обговорювали питання щодо заснування історико-меморіального комплексу пам’яті жертв фашизму, який побудують за кошти Вінницької ОДА до 9 травня. Територія, на якій буде розміщуватися комплекс, була передана у власність Вінницького обласного краєзнавчого музею.

“Наразі починається благоустрій залишків бункерів, прибирається частина басейну, встановлюється огорожа території. Планується розмістити тимчасову споруду – музейний павільйон, у якому розміститься експозиція історичних документів: плану захоплення, фото й матеріали з історії ставки, інформація про визволення Вінниччини тощо”, – розповіла кореспонденту УНН директор Вінницького обласного музею Катерина Висоцька.

За її словами, майбутній історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму буде складатися з двох об’єктів: перший – залишки ставки, з реконструйованими частинами бункерів, серед яких і бункер Гітлера, другий і головний об’єкт – пам’ятник-могила загиблих жертв фашистських репресій. Крім цього, поруч із музейним павільйоном буде розміщена виставка зброї і техніки.

“Тут будуть стояти машини та зброя 1941-1945 років, які є частиною постійно діючої у Верфольфі виставки”, – повідомив УНН директор виставки у Вервольфі Іван Сухомлішин.

Джерело: “Українські Національні Новини”