Церква св. Петра і Павла

Стрипа. Церква св. Петра і Павла, 1999 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 40.

Стрипа Ужгородський район

Церква св. Петра і Павла. 1999. (УГКЦ)

Камінь під спорудження церкви за проектом Ужгородського архітектора А. Медвецького було закладено 16 липня 1995 р. Урочисту проповідь виголосив помічний єпископ Йосип Головач. Присутніми були парох о.Павло Сабов та проректор Ужгородської духовної академії о.Іван Тидір.

Стилевий храм з цікаво вирішеними фасадами постав заслугою о. П. Сабова. Будівельні роботи очолив Юрій Лівицький. Спорудженням перекриття та вежі займався інженер Андрій Русин з Ярку. Іван Левчак виконав металеві роботи, а всі двері майстерно виготовив Андрій Левчак. Штукатурні роботи проводив Степан Левчак. На будівництві найактивніше працювали Федір Митровка, Володимир Савчин, Петро Мателешко, Михайло Соломон, Юрій Біба. Багато зусиль доклала голова громади Агнета Ковач, її син Ярослав зробив дерев’яний хрест і кивот для вівтаря, чотири рами для намісних ікон.

Місце для будівництва церкви допоміг отримати директор радгоспу “Великолазький” Ігор Юрик. Значну суму на спорудження пожертвував Степан Мателешко. Завершений храм освячено 26 вересня 1999 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 40.