Церква Преображення

Церква Преображення

Stary Lubliniec – par. Przemienienia Pańskiego

Stary Lubliniec, 37-611 Cieszanów,

Proboszcz: ks. Michał Opaliński (1940-1964-1978)

Do parafii należą miejscowości: Nowy Lubliniec, Nowy Lubliniec PGR, Stary Lubliniec, Stary Lubliniec PGR.

Kościół filialny: Nowy Lubliniec

Odpust: niedziela po Przemienieniu Pańskim

Liczba mieszkańców: 1200

Historia parafii:

Parafia w Starym Lublińcu została erygowana w 1966 r. (dekret z 4 IX 1966 r.). Kościołem parafialnym nowej placówki duszpasterskiej została była cerkiew greckokatolicka, pw. Przemienienia Pańskiego, z r. 1926. W latach: 1968 -69 budowa plebanii. Lata siedemdziesiąte i osiemdziesiąte XX w. remonty kościołów i wyposażanie ich w konieczny sprzęt.

Kościół parafialny, pw. Przemienienia Pańskiego, pierwotnie cerkiew unicka z r. 1926, od r. 1966 świątynia rzymskokatolicka. Budowla murowana, na przecięciu nawy głównej z transeptem, wysoka kopuła. Prezbiterium tworzy obszerna absyda. Odnawiany w latach: 1972 – 2000.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kościół filialny w Nowym Lublińcu.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz grzebalny w odległości 600 m. od kościoła, o pow. 0,30 ha, założony w r. 1981, ogrodzony w r. 1982. Pomnik powstańca styczniowego ur. we Lwowie, który zginął w bitwie pod Kobylanką

2. Cmentarze pounickie, nieczynne: w Starym Lublińcu i w Nowym Lublińcu Odpust: Niedziela po święcie Przemienienia Pańskiego Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 11.00, 16.00 (filia)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1966

małżeństw od r. 1966

zmarłych od r. 1966

Lista proboszczów: ks. Michał Goniak

Powołania z terenu parafii: ks. Mieczysław Szynal, s. Ewa Ważna (sł. BDNP), nowicjuszka Anna Wierzbicka (SAPU)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Legion Maryi, Rodzina Radia Maryja, Koła Żywego Różańca, ministranci

Liczba katolików: 1200

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Starym Lublińcu