Церква Покрови

Церква Покрови

Церква не використовується та руйнується.

Stare Oleszyce – par. Najświętszego Serca Jezusa

Stare Oleszyce 147, 37-630 Oleszyce,

Proboszcz: ks. Jan Słotwiński (1960-1985-1994)

Do parafii należą miejscowości: Lipina, Stare Oleszyce od nr 103 do końca, Stare Sioło, Stare Sioło PGR

Kościół filialny: Stare Sioło

Odpust: niedziela po Uroczystości NSPJ

Liczba mieszkańców: 930

Historia parafii:

Parafia w Starych Oleszycach wydzielona została z parafii Oleszyce, erygowana w 1979 r. Od r. 1974 istniał tu tzw. wikariat eksponowany. W r. 1977 budowa plebanii.

Kościół parafialny, pw. Najświętszego Serca Jezusa, pierwotnie cerkiew unicka pw. Opieki Matki Bożej, drewniany, z r. 1798, remontowany w r. 1906, powiększony w r. 1973. W latach: 1979-81 gruntownie remontowany. Na cmentarzu kościelnym dzwonnica, zapewne współczesna kościołowi ze 100 kilogramowym dzwonem.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. Matki Bożej Królowej Korony Polskiej, w Starym Siole, z lat: 1984 – 86, pow. 240m2, kamień węgielny poświęcony przez bpa Mariana Jaworskiego

2. Kapliczka przydrożna w Lichaczach, z r. 1900, fund. Edward Micewski. Odpust: niedziela po urocz. Matki Bożej Jagodnej.

3. Przydrożna kapliczka w Lipinie

C. Cmentarz greckokatolicki o pow. 0,15 ha, nieczynny, obok kościoła.

Odpust: Najświętszego Serca Pana Jezusa (niedziela po uroczystości)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 7.30, 9.30 (filia), 11.00

Księgi metrykalne:

Chrztów od r. 1974

Małżeństw od r. 1974

Zmarłych od r. 1974

Lista proboszczów: ks. Bronisław Bucki (1979 – 1986), ks. Mieczysław Szynal, ks. Piotr Własinowicz, ks. Ryszard Antonik

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, ministranci, schola, Rada parafialna, parafialny zespół charytatywny

Liczba mieszkańców: 945

Liczba katolików: 930

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Oleszycach (oddział zamiejscowy w Starych Oleszycach), Szkoła Podstawowa w Starych Oleszycach

Підготували Микола Жарких та Іван Парнікоза