Пізніша прибудова дзвіниці, план та розріз первісної частини

Розмір зображення: 571:577 піксел

Влаштування церков-каплиць над притвором має глибокі давньоруські традиції. Особливо показавою є Спаська церква Єфросиніївського монастиря в Полоцьку, збудована в 50-х роках XII ст., де на хорах споруджено дві мініатюрні каплиці, завершені зімкнутим восьмигранним склепінням над восьмериком, що через плоскі трикутні паруси виростає з четверика основи [Раппопорт П. А. Русская архитектура X – XIII вв.: Каталог памятников. – Ленинград, 1982. – С. 96 – 98], тобто використано технічний прийом, характерний для дерев’яного будівництва [Логвин Г. Н. О деревянном зодчестве домонгольской Руси. – С. 154 – 156]. Найбільш близька по аналогії П’ятницька церква у с. Стара Сіль Старосамбірського р-ну, споруджена, можливо, ще у 1440 р., перебудована у XVII ст., в якої верх над навою покритий чотиригранним низьким наметом, а верх над бабинцем типу «восьмерик на четверику» покритий восьмигранним стіжком.

Воскресенська церква у смт Стара Сіль Старосамбірського р-ну Львівської обл. XV ст. Пізніша прибудова дзвіниці, план та розріз первісної частини.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 227, 230.