Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

м-ко Стара Сіль.

Старосамбірський.

Церква св. пр. Іллі. 1 пол. 19.

Ерекційну грамоту міська церква отримала від польського короля Сіґізмунда у 1540 p., а привілеї їй надавали королі Стефан Баторій 1572 р., Ян Казимир 1657 р., та Михайло Вишневецький 1672 р. В інвентарі 1798 р. подається опис дерев’яної церкви з каплицею, на місці якої у 1820 р. (шематизми подають 1810, 1829 та 1833 pp.) зведено з цегли існуючу споруду за проектом архітекта Йосифа Вандрушки. Це однонавова, терезіанського типу церква, двосхилий дах якої над західним фасадом вінчає низький четвериковий ярус вежі-дзвіниці, вкритий чотирибічною банею. Не зачинена по другій світовій війні, першою у 1989 р. оголосила про своє повернення до Української греко-католицької церкви.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 146 Галицьке намісництво, опис 4, справа 6990, аркуш 4 – 5.

Schematismuius universi venerabilis cleri dioeceseos graeco cath. Premisliensis pro anno Domini MDCCCXXXII. – Premisliae, 1837.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 629.