Перекриття церкви в с. Стара Сіль. План, розріз та ізометрію виконав П. Юрченко за М. Драганом

Розмір зображення: 939:1047 піксел

Зустрічаються складніші прийоми перекриття клітки, що утворюються з тих самих елементів, розміщених інакше. Ці прийоми створюють інший перехід від квадрата клітки до восьмерика, як це видно з перекриття церкви в селі Стара Сіль, район С. Самбір. Тут клітка спочатку переходить у пірамідальну форму з косо зрізаними гранями піраміди, завдяки чому на верхній зрізаній частині піраміди утворюється правильний восьмикутник, що є основою для восьмерика, вкритого в свою чергу восьмикутним шатром. Цей прийом являє собою сполучення первинного прийому простого шатрового покриття з прийомом попереднім. Стіни восьмерика не є продовженням стін квадратної клітки і проліт його значно менший, бо він лежить цілком на зрізі піраміди, нависаючи над приміщенням.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 32 – 33.