Пам’ятник О.П. Довженку

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Чернігівська обл., смт Сосниця, вул. Довженка, 2, біля садиби-музею.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою бронзову скульптуру О.П. Довженка в повний зріст на залізобетонному постаменті.

Автори за допомогою динамічних прийомів намагаються створити реалістичний образ юного Довженка-мрійника.

Він зодягнутий в селянську одежу, руки піднесені вгору, голова закинута назад, високий лоб, обрамлений густим волоссям, цілеспрямований погляд – підкреслюють духовну силу юнака.

Скульптура – 2,0 натури.

Розміри постаменту: 0,4×0,9×0,9 м.

Пам’ятник споруджений в серпні 1974 року за Постановою ЦК КП України і Ради Міністрів УРСР від 5 січня 1971 року № 9.

Автори: скульптор А.С. Фуженко, архітектор А.Ф. Ігнащенко.

Пам’ятник виготовлений Київськими науково-реставраційними майстернями.

Олександр Петрович Довженко – видатний український радянський кінорежисер і письменник. Заслужений діяч мистецтв УРСР (з 1939 р.), з 1950 р. – народний артист РРФСР.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 286 від 31.05.1971 р.

Охоронний № : 358.

Пам’ятник О.П. Довженку. Фронтальний вигляд.